Opinie o Nas
Wpisz szukaną frazę ✎ ...
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Wpisz szukaną frazę ✎ ...
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto
Ambasada śledzia
Ocena: 0
Kod EAN: 9788381321310
• PRODUKT DOSTĘPNY
Dostępność: 8 szt.

Cena za szt.

32,98 PLN
cena z 5% VAT
Ilość
Dodano do koszyka
Produkt niedostępny w tej liczbie. Dostępna ilość:
Czas realizacji: 1-2 dni robocze
Koszt dostawy: od 9,99 PLN
Zapytaj o produkt
Opis produktu
Parametry Produktu
Opinie

Opis produktu

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia,
anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje śledziowe,
ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
zima klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem,
jesień śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju,
wiosna śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami,
lato jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne,
vege śledzie rozdział z przepisami na wegetariańskie dania śledziowe bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy oddadzą smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Marta Sawicka-Danielak pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.

Parametry

autor
Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
format
Strony: 240, Format: 19x24 cm
wydanie
Rok wydania: 2019, oprawa: twarda

Opinie

Napisz opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Inni kupowali również:

Małe kobietki gotują. Przepisy na cały rok...
23,65 PLN

Małe kobietki gotują. Przepisy na cały rok...

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Orzechy i pestki
41,46 PLN

Orzechy i pestki

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Wędzenie i wędliny
9,01 PLN

Wędzenie i wędliny

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Eat Real Food. Odkryj moc prawdziwego jedzenia...
23,65 PLN

Eat Real Food. Odkryj moc prawdziwego jedzenia...

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Zapytaj o produkt
→ Zostaw opinię!
Ambasada śledzia
Twoja ocena:
Powiadom o dostępności
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl