Opinie o Nas
Wpisz szukaną frazę ✎ ...
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Wpisz szukaną frazę ✎ ...
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto
Sztuka kulinarna w średniowieczu
Ocena: 0
Kod EAN: 9788364708695
• PRODUKT NIEDOSTĘPNY

Cena za szt.

46,61 PLN
cena z 5% VAT
Ilość
Dodano do koszyka
Produkt niedostępny w tej liczbie. Dostępna ilość:
Czas realizacji: 1-2 dni robocze
Koszt dostawy: od 9,99 PLN
Zapytaj o produkt
Opis produktu
Parametry Produktu
Opinie

Opis produktu

Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!

Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.

Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł

starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Franoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.

Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.

Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.

Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego nawet w dziedzinie jedzenia. []

Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrtiena de Troyes i Andr Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?

Parametry

autor
Odile Redon, Francoise Sabban , Silvano Serventi
format
Strony: 330, Format: 235x140 mm
wydanie
Rok wydania: 2023, oprawa: twarda

Opinie

Napisz opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Inni kupowali również:

Lunchbox na każdy dzień. FIT BENTO w.2
45,14 PLN

Lunchbox na każdy dzień. FIT BENTO w.2

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę
52,01 PLN

Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe A4 BR
144,84 PLN

Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe A4 BR

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Jak się nie odchudzać. Przełomowa metoda zdrowej..
60,70 PLN

Jak się nie odchudzać. Przełomowa metoda zdrowej..

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Desery keto bez cukru bez glutenu
33,63 PLN

Desery keto bez cukru bez glutenu

• PRODUKT DOSTĘPNY
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Zapytaj o produkt
→ Zostaw opinię!
Sztuka kulinarna w średniowieczu
Twoja ocena:
Powiadom o dostępności
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl